x 

Selyemfestékek

 Ebben a kategóriában vasalással fixálható selyemfestékeket találhattok. 

Legfontosabb tulajdonsága, hogy a selymen való tartós rögzítés érdekében száradás után vasalást (hőkezelést) igényel. Ez általában a hajszáríró magasabb fokozatával 2-3 perc fújás, vagy vasalás. Hernyóselymet nyugodtan lehet magas hőfokon is vasalni, mert éghetetlen. 

A vasalós selyemfesték jellemzői:

  • Transzparens festék, hasonlóan az akvarell festékhez. Nem tudjuk elfedni egyik színnel a másikat, a színek a színkeverés szabályai szerint keverednek a selymen. (Pl. ha sárgára festettem a selymet, és utána kéket teszek rá, akkor zöldet kapok. )
  • Száradáskor a festék nagyrészt fixálódik is, kimoshatatlan, nem lehet eltüntetni. Ha újra vizezzük, akkor is csak kevés oldódik vissza, elhanyagolható mennyiség. Emiatt több rétegben festhetünk vele, lehet árnyalni, a színek intenzitását fokozni, átfesteni.
  • A festék addig mozog a selymen, amíg meg nem szárad. A felvitt festékek, vízpöttyök elnyomják egymást vagy egymásba futnak. Mindig a szárazabb területek felé áramlik a festék a nedvesebbek felől. Amíg nedves a festék, addig vissza lehet szedni, lehet sózni, árnyalni.
  • Ha száraz selyemre festünk, a festék folt széle hamar megszárad, ezek a száradási foltok szinte eltüntethetetlenek. A kontúr vonalhoz viszont szépen elfut, és ott megáll. Ha kontúr nélkül festünk épp ezért fontos alapozni, vagy vizezni a hátteret, így a száradási foltokat megelőzhetjük.

Elérhetőségek

NapFényHáz Kulturális Kreatív Műhely

Cím: 1094 Budapest, Márton u. 35/a. fszt. 5. (19-es kapucsengő)

E-mail: napfenyhazmuhely@gmail.com

Telefon: 20 234-82-23