x 

Egyszerű pontmandala készítése kavicsra

IMG_20180211_002921

Pontmandala készítése kavicsra


A festéshez szükséges alapanyagok:

szép, sima felületű minimum 3 cm-es átmérőjű kavicsok,
színes akrilfestékek
1 vastagabb és néhány vékonyabb ecset, és/vagy domborító szerszám, műkörmös pontozótoll
ecsetvégek, ceruzavégek a nagyobb pöttyök elkészítéséhez
átlátszó lakk
gyöngytollak, kontúrozók
fültisztító pálcika,
Víz


Pontmandalát készíteni egyáltalán nem bonyolult. Minimális gyakorlással a kezdők is nagyon látványos eredményeket tudnak elérni. Mielőtt a kőre festenénk, mindig próbáljuk ki papíron, hogy milyen és mekkora pöttyöt készít az adott szerszám.
A pöttyöket úgy készítjük, hogy a szerszámot a festékbe mártjuk, és merőlegesen a laphoz érintjük, majd felemeljük. A végeredmény kerek, és kicsit csúcsos pont. Az akrilfesték krémes festék, és gyorsan beszárad, érdemes a felületét nedvesen tartani, hogy tudjunk vele folyamatosan dolgozni. Érdemes csak akkor kinyitni a tubust, amikor konkrétan dolgozni kezdünk, hogy a festék ne száradjon be.

Előkészületek:

A gyűjtött kavicsokat mossuk meg és hagyjuk megszáradni. Ezután sötét színű akrilfestékkel fessük meg az egyik, majd kb. 15-20 perc múlva a másik oldalát is. Ha nem egyenletes a festés, nyugodtan még egy réteget is felvihetünk.Vigyázzunk a kezünkre és a ruhánkra, az akrilfesték a ruhából nem jön ki, érdemes kötényt vennünk, vagy olyan ruhában dolgoznunk, amit nem sajnálunk.

Ha megvannak  a sötét színű alapkavicsok, akkor kezdődhet a tulajdonképpeni munka.

A kavics közepére teszünk egy pontot, egy közepes végű ecsettel, majd ezt körbepontozzuk a domborító szerszámmal, vagy a vékony kontúrozóval, úgy, hogy az első pöttyöt a nagy középpötty fölé tesszük, a másodikat pont vele szembe, a harmadikat a két fél közé, a negyediket pedig a másik oldalra középen. Így gyakorlatilag négy részre osztottuk az első pöttyünk utáni kört.

Ezután a kis pöttyök közé is teszünk pöttyöket, és elnyolcadoljuk a körünket.

Ha ezzel megvagyunk, egy másik színnel és egy nagyobb szerszámmal a meglevő nyolc pöttyünk közé újabb nyolc, de már nagyobb pöttyöt teszünk, valahogy így:

Majd a következő körben ugyanezt csináljuk egy még nagyobb szerszámmal……. és így haladunk a kavicsunk széléig.

Ezután következik a díszítés, amikoris fehér akrilfestékkel, vagy fehér kontúrozóval apró pici pöttyöket teszünk a nagyobb pöttyök köré és közé.

A végeredmény pedig szemet- és szívet gyönyörködtető festett kavics, ami garantáltan tetszést arat.

Az alap pöttyök számát természetesen bármikor variálhatjuk, és vihetünk bele egyéb mintákat is, kedvünknek és ízlésünknek megfelelően. Ha elkészültünk, érdemes a kész alkotásokat átlátszó lakkal átkenni, hogy időjárás állóvá váljanak a kövek.

 

Hogyan kontúrozzunk üvegre?

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://napfenyhazmuhely.hu/

Elérhetőségek

NapFényHáz Kulturális Kreatív Műhely

Cím: 1094 Budapest, Márton u. 35/a. fszt. 5. (19-es kapucsengő)

E-mail: napfenyhazmuhely@gmail.com

Telefon: 20 234-82-23