x 

Hogyan kontúrozzunk üvegre?

uvegmandala

Az alábbi cikkben arról olvashattok, hogy üvegfestés esetén hogyan érdemes kontúrozni, mik azok a hibák, amiket kezdőként a leggyakrabban elkövetünk, és hogy hogyan előzhetjük meg, vagy hogyan javíthatjuk ki őket.

A jó hír az, hogy üvegfestésnél minden fázisban minden hiba javítható, ezért nehéz, sőt lehetetlen elrontani a képet :)

A piacon számos kontúrozó létezik, ezek között a legalapvetőbb különbség, hogy égethetőt vásárolunk-e, vagy simát. Az égethető kicsit drágább, viszont, ha vízbázisú porcelánfestéket szeretnél kiégetni, mindenképpen ezt válaszd.

Én az óráimon a Pentacolor univerzális kontúrozóit használom, mert számos előnye van a piacon található márkákkal szemben:

  1. magyar termék, az egyetlen a piacon, és én szívesebben támogatom a hazai munkaerőpiacot.
  2. univerzális kontúrozó, vagyis minden anyagra használhatod. Ez azt jelenti, hogy nem kell másik kontúrt venned, ha selyemre szeretnél festeni, de használhatod egyéb textíliákra is, valamint fára, fémre, kőre, papírra és ahová csak akarod.
  3. vízbázisú, gyorsan szárad (és nem büdös)
  4. szűkítő van a tetején, nem kell külön megvásárolni hozzá a rotringvéget és azt takarítgatni ha bedugul
  5. számos színben kapható, míg az egyéb márkákra ez nem jellemző
  6. pénztárcabarát, a legjobb az ár-érték aránya
  7. bármilyen esetleges minőségi reklamációt azonnal tudsz érvényesíteni, mivel itt a gyár és a nagyker Budapesten.
  8. van számos csillogós színárnyalat is, amivel igazán gyönyörű kontúrokat lehet készíteni.

A kontúrpasztákat jelenleg az alábbi színekben tudjátok megvásárolni:
arany, csillogó arany, ezüst, gyöngyház, fekete, fehér, ólom, antik réz, bronz, réz, csillogó kék, padlizsán, mogyoró, puncs, málna,  áfonya, menta, pisztácia, lime, vanília, átlátszó, narancs, piros, zöld, kék

kep 01 

Kontúrozni alapvetően kétféleképpen lehet, vagy úgy, hogy a kontúrozó végét az üveglapon vezeted végig és nem emeled fel, vagy „ejted” a kontúrt, ami által egy vastagabb, hengeresebb, karakteresebb kontúrt kapsz, ami nagyon látványos. Én mindkettőt használom, mégpedig ebben a sorrendben, amit úgy kell elképzelni, hogy először simán, az üveglapon vezetve a kontúrt kontúrozok, majd festés és száradás után készítek egy fedő kontúrt, ami már vastagabb, karakteresebb, látványosabb. Mivel festéskor gyakran hozzáérünk a kontúrhoz és összefestjük azt, azt javaslom, hogy csak a második kontúrt erősítsd meg ejtő-technikával.

kep 02   kep 03

Ha nehézséget okoz az „ejtés”, vagyis hogy a kontúrt a levegőben vezesd és úgymond oda ejtsd az üvegre, akkor javaslom a pöttyözős technikát, ami nagyon egyszerű és nagyon látványos díszítő technika. Ilyenkor egy világosabb árnyalattal egyszerűen végigpöttyözzük a már megrajzolt és kifestett kontúrunkat. Ez a technika remekül eltünteti a kontúr apróbb hibáit.

kep 04

Pöttyözéssel természetesen nem csak a kontúrt díszítheted, hanem a kifestett területeteket is. Játszhatsz a pötty színével és méretével is, ezáltal a képed kap egyfajta dinamikát.

Ha túl vastag a kontúr, egy fogpiszkálóval lehet vékonyítani. Száradás után sniccerrel vagy körömollóval is le lehet kaparni. Ha végképp nem tetszik és az egész felületet el szeretnéd távolítani, érdemes beáztatni a képet egy éjszakára, majd reggel sniccerrel le lehet tolni a kontúrt is és a festéket is. Ha nehezen jön le, használj körömlakk lemosót, azzal tökéletesen el lehet távolítani az üvegfestéket.

A kontúr színe:

bármilyen lehet, ez a te ízlésedre van bízva. Kontúrozhatsz egy színnel is, de használhatsz többfélét is. Túl sok színt nem érdemes keverni, mert csiricsáré lesz a kép, de két-három féle kontúr használata kifejezetten izgalmassá teszi a képet. Jól párosítás az arany-bronz, az arany-ezüst, az ezüst-ólom, vagy a pearl-fekete.

A kontúrozás menete:

Mindig tegyünk magunk elé papír kéztörlőt és arra próbáljuk ki a kontúrt, hogy milyen erővel érdemes nyomnunk a tubust illetve itt ellenőrizhetjük, hogy a különböző színek hogyan illenek egymáshoz. Ha túlfolyik a kontúrozónk, akkor hagyjuk kifolyni, vagy nyomjuk meg a tubus oldalát és csak miután már nem jön a tubusból semmi, akkor fogjunk hozzá a rajzoláshoz. Úgy a jó, ha mi magunk nyomjuk a festéket, ezáltal mi magunk irányítjuk a rajzolás folyamatát.

Ha befejeztük a munkát, a kupakot mindig érdemes rátenni a tubus tetejére, mert könnyen beszárad, és ha így járunk akkor tűvel kell kipiszkálnunk. Nem érdemes erősen megnyomni a tubust, mert akkor nagyon sok kontúrt veszíthetünk feleslegesen. Én le szoktam tekerni a tetejét és belülről szúrom meg tűvel, hogy biztosan kijöjjön az elakadást képző göböcske.

A Pentacolor kontúrok vízbázisúak, ebből következik, hogy nagyon gyorsan száradnak, ez azt jelenti, hogy mire  befejezzük a munkát, a közepe már szilárd, és kb. 10 perc alatt az egész kontúr megszilárdul.

Remélem hasznos volt számotokra a bejegyzés, hamarosan újra jelentkezem. Addig is jó alkotást kívánok Nektek!

Szeretettel:

Terka

Egyszerű pontmandala készítése kavicsra

By accepting you will be accessing a service provided by a third-party external to https://napfenyhazmuhely.hu/

Elérhetőségek

NapFényHáz Kulturális Kreatív Műhely

Cím: 1094 Budapest, Márton u. 35/a. fszt. 5. (19-es kapucsengő)

E-mail: napfenyhazmuhely@gmail.com

Telefon: 20 234-82-23